Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

BRM 600 Groningen: Saxenros

27-04-2024 @ 08:00 - 29-04-2024 @ 00:00

Het Saksenros is het witte paard dat op de vlag staat van Twente, maar ook op vlag van de Duitse deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen. De meestvoorkomende verklaring is dat het de kerstening van Wittekind symboliseert. Toen de Frankische koning Karel de Grote de Saksen wou onderwerpen, kwam het verzet van een groot leger onder leiding van Wittekind, die altijd op een zwart paard reed. De Franken zegevierden en veroverden niet alleen het Saksische gebied, maar de Saksen werden ook bekeerd tot het christendom. Wittekind is daarmee zowel de laatste heidense leider van de Saksen als de eerste christenlijke. Na de bekering verwisselde hij het zwarte paard voor een witte. Wij houden het simpel bij dit brevet: in Groningen staat een standbeeld van een wit paard (‘t Peerd van Ome Loeks) en in Hannover ook (das Sachsenross). We fietsen dus een rondje langs twee standbeelden van witte paarden.

Met een start op Koningsdag proberen we alle rommelmarkten en braderieën te vermijden en het eerste deel van de route gaat door het lege noordoosten van de provincie Groningen, richting Nieuwe Statenzijl. Hier heb je een prachtig uitzicht over de Dollard en, dankzij bakjedoen.nl, is er (meestal) uitstekende koffie te vinden. Dit is ook gelijk de grensovergang en steken we over naar Nedersaksen.

Nedersaksen voelt vertrouwd aan: het landschap is net als in (Noord-)Nederland een afwisseling van zandgronden en veengebieden. En als je een oudere inwoner de streektaal hoort spreken, dan hoor je daar Gronings en Drents in terug. Maar het is ook anders. Het landschap glooit net iets meer dan bij ons. De nieuwe gebouwen en infrastructuur conformeren zich aan de normen van de bondsrepubliek. Voor de onoplettende fietser is het meest opvallende verschil de lagere bevolkingsdichtheid: veel ruimte en weinig voorzieningen.

Dat is een van de redenen waarom het keerpunt in Hannover is. Met meer dan een miljoen inwoners in de regio is dit een verrassend grote stad met alle voor- en nadelen die daar bij horen. De voordelen zijn o.a. een ruime selectie van hotels met 24-uurs check-in. De snellere randonneur heeft daarmee voldoende keuze om ergens te overnachten. En uiteraard verwachten we als controle in Hannover een foto met het Saksenros!

De terugweg volgt wederom rustige wegen over het Noordduitse platteland. We gaan door een Veluwe-achtig gebied, die Hümmling, waar net naast de route veel hunebedden te vinden zijn. Kort daarna zijn we weer in Nederland en komen we door de historische vesting Bourtange. Het laatste hoogtepuntje is net voor de finish waar we eindelijk dat andere witte paard zien: ‘t Peerd van Ome Loeks.

Wees er op verdacht dat de start op Koningsdag is. Als je de avond voor het brevet in Groningen overnacht, probeer dan de binnenstad te vermijden. Daar is het tot vroeg in de ochtend één groot feest. De start is daarom ook aan de rand van Stad bij P+R Meerstad (gratis parkeren). Er zijn geen voorzieningen bij de start. De organisator is vanaf 7:45 aanwezig en na het ophalen van de brevetkaart kun je starten. De finish is bij de organisator thuis aan de Reitdiephaven (ook hier gratis parkeren op P+R Reitdiep) alwaar een warme kom soep (plus koffie/thee/frisdrank) klaar staat.

Beware that the start is on King’s Day (a national holiday). If you spend the night before the brevet in Groningen, try to avoid the city center where the partying doesn’t stop until early in the morning. Consequently the start is on the outskirts of city at P+R Meerstad (free parking). There are no facilities at the start. The organizer is present from 7:45 onward and after picking up your brevet card you can start. The finish is at the organizer’s home at Reitdiephaven (again free parking at P+R Reitdiep) where a hot bowl of soup (as well as coffee/tea/soft drinks) will await you.

[De inschrijving is gesloten.]


Gegevens

Begin:
27-04-2024 @ 08:00
Einde:
29-04-2024 @ 00:00
Evenement Tags:
, ,

Locatie

P+R Meerstad
Driebondsweg 1
Groningen, 9723HZ Nederland
+ Google Maps

Organisator

Pim Heijnen
E-mail
groningen@randonneurs.nl
↑ Top of Page