Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

BRM 300 Groningen – Het andere Friesland

17-08-2019 @ 06:30 - 18-08-2019 @ 02:30

De stad Groningen is ooit begonnen als een Drents dorp op een gunstige plek. Op de uiterst noordelijke punt van de Hondsrug, een zandrug meters boven zeeniveau, had het minder last van de overstromingen die de Friese landen teisterden. Gecombineerd met een goede verbinding met de zee, zorgde dit ervoor dat Groningen het centrum van de regio werd.

Een regio die niet alleen de huidige provincie Groningen omvatte, maar ook Friesland (in de 15e eeuw rechtstreeks onder het bestuur van de stad) en het “andere Friesland” dat net ten oosten van Nederland ligt. Deze regio staat tegenwoordig bekend als “Ost-Friesland”, maar die naam is misleidend. Eeuwenlang heeft dit gebied een sterke band gehad met Groningen. Met als gevolg dat zowel het cultuurlandschap als het plaatselijk dialect erg Gronings aan doen. Onder Napoleon heeft deze streek nog deel uitgemaakt van het Nederlandse deel van zijn rijk. Daarna is de streek steeds Duitser geworden, maar de combinatie van typisch Nederlandse landschappen met een Duitse twist maakt dit een fascinerende streek om op fiets te verkennen.

Het eerste stuk van de route gaat oostwaarts over het weidse Groningerland. Bij Nieuwe Statenzijl gaan we de grens over en verder naar het pontje bij Ditzum (controle 1, zorg ervoor dat je dit goed timet want hij gaat maar één keer per uur!).

Na een kleine omleiding om niet dwars door de havenstad Emden te hoeven fietsen, komen we in Ost-Friesland terecht: met wierdendorpen, visserplaatsjes aan de Waddenzee (zoals Greetsiel, controle 2) en oude polders.

Het keerpunt is in Jever (controle 3). Hierna gaat het door oude veenkolonieën weer westwaarts, naar Leer (controle 4). Zowel Jever als Leer zijn charmante stadjes met een goed bewaarde oude binnenstad. In Leer zijn we zo goed als weer in Nederland en gaan we langs Winschoten en Hoogezand terug naar Groningen.

Merk op dat de start al om 6:30 ’s ochtends is. Dit is om er voor te zorgen dat zowel de snelle rijders als de langzame rijders een goede aansluiting hebben op het pontje van Ditzum naar Petkum (na 70km, vertrek om 9:00, 10:00 en 11:00, prijs 3 euro en uiteraard contant afrekenen).

Als je de nacht voor het brevet overnacht in Groningen, wees er dan op voorbereid dat op vrijdagavond het eindfeest van de eerstejaars introductieweek is (d.w.z. veel luidruchtige en dronken studenten op straat). Je kunt beter geen hotel nemen in de binnenstad als je goede nachtrust wilt hebben: een hotel aan de rand van Stad is een betere optie.

Met de trein (uit alle richtingen behalve Delfzijl/Roodeschool): uitstappen op Groningen (hoofdstation), over de brug bij het Groninger museum en rechtdoor blijven fietsen, sla rechtsaf net voor de tweede brug, dan weer naar rechts bij de volgende brug en je bent er. Dit zou ongeveer 5 minuten moeten duren.

Met de trein (uit richting Delfzijl/Roodeschool): uitstappen op Groningen Noord. Als je uit het Ommeland komt, dan ben je vast bekend in Stad en kun je de start wel vinden.

Met de auto: er is een parkeergarage onder de Ossenmarkt op 100 meter van de start, maar daar betaal je je scheel. Betere optie is een van de gratis parkeerterreinen aan de rand van de stad en dan het laatste stukje met de fiets. De meest voor de hand liggende zijn:
– P+R Hoogkerk (A7, vanuit Amsterdam)
– P+R Meerstad (A7, vanuit Duitsland)
– P+R Haren (A28)


Gegevens

Begin:
17-08-2019 @ 06:30
Einde:
18-08-2019 @ 02:30
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
,

Locatie

Spaak Koffie en Koers
Oude Boteringestraat 66
Groningen, 9712 GN
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie

Organisator

Pim Heijnen
E-mail
groningen@randonneurs.nl
↑ Top of Page